03.07.2019

Ravnanje z odpadki na dopustu

Ravnanje z odpadki na dopustu

Na dopustu in na potovanjih ohranimo dobre navade ločevanja odpadkov, pa čeprav imamo s tem več dela kot doma, kjer so pravila ustreznega ravnanja že utečena. Bodimo dober zgled vsem dopustnikom.

Dosledno ločevanje odpadkov je pravilo, ki smo ga že ponotranjili – upam. Odpadke oziroma odpadno embalažo v zabojnike razvrščajmo tako, kot nas usmerjajo napisi, ilustracije ali fotografije na njih. Barve zabojnikov za ločevanje in pravila se namreč  od države do države razlikujejo.Tudi na dopustu kupujmo premišljeno in vzdržno. Bomo vse to pojedli in popili, preden se bo pokvarilo? Ali to res potrebujemo? Potrudimo se, da tudi poleti ustvarimo čim manj odpadkov, da jih posledično čim manj pristane na odlagališčih in manj obremenjujejo naravno okolje.

Če smo na kraju, kjer zabojnikov in košev ni, odpadke vedno odnesimo s seboj in jih odložimo v prave zabojnike tam, kjer je to mogoče. Poskrbimo za prav vse odpadke, ki smo jih ustvarili: od bioloških do vseh drugih. Ko se ustavimo na počivališču ob cesti, po pikniku v naravi ali ko zvečer odhajamo s plaže, naj za nami prostor ostane čist in urejen. Poskrbimo, da ostane prav tak, kot si želimo, da pričaka nas. Če vsak poskrbi le za svoje odpadke, bo ta cilj dosežen.

Predvsem pa pred potovanjem in oddihom razmislimo in načrtujmo tudi naše ravnanje z odpadki. Je slišati čudno? Daleč od tega. Če bomo ravnali premišljeno, bomo na koncu z odpadki imeli veliko manj dela in skrbi.

 Ne pozabimo: vsak je odgovoren za svoj odtis, ki ga s svojimi aktivnostmi pušča v naravnem okolju. Naj bo ta čim manjši tudi poleti.