JAZ, TI, MI ZA SLOVENIJO – STARA PLASTENKA ZA NOVO ŽIVLJENJE

Krožno gospodarstvo

Vseslovenski ozaveščevalno-humanitarni projekt, ki v sodelovanju s slovenskimi komunalnimi podjetji poteka v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, podjetjih in drugih organizacijah.

Namen in cilji

S tem projektom spodbujamo mlade k dobrodelnosti in jih hkrati ozaveščamo o krožnem gospodarstvu in možnostih recikliranja odpadnih plastenk.

Z odprodajo zbranih odpadnih plastenk PET se sofinancira namenski nakup inkubatorja ali ogrevalne posteljice v izbrani slovenski porodnišnici, vsako leto v drugi.

Številka odpadka

15 01 02 Plastična embalaža

Surovina, ki kroži

Polietilen-tereftalat (PET)

Opis projekta

Gre za projekt v sklopu modela Plastenka za plastenko, v katerem ozaveščamo mlade in širšo javnost o nujnosti uvedbe krožnega gospodarstva, sredstva od prodaje zbranih plastenk PET pa namenimo v dobrodelni namen.

Namensko zbiranje vse leto poteka v 17 Dinosovih zbirnih centrih po Sloveniji.

Otroci in mladi lahko sodelujejo:

  1. Z doslednim ločevanjem in zbiranjem odpadnih plastenk PET v vrtcih, šolah in fakultetah.

Zbiralni mesec v ustanovah skupaj s komunalnimi podjetji vsako leto poteka od svetovnega dneva vode do svetovnega dneva Zemlje, torej od 22. marca do 22. aprila. Ustanova, ki zbere največ odpadnih plastenk na posameznega učenca, prejme prehodni pokal in uporabno nagrado.

  1. Celo šolsko leto mladi lahko sodelujejo v nagradnem ustvarjalnem in raziskovalnem natečaju o nastajanju, zbiranju, predelavi in izdelavi recikliranih plastenk PET.

Vsi ostali lahko sodelujejo:

Podjetja, obrtniki, javne in druge ustanove ter posamezniki lahko odpadne plastenke PET dosledno ločujejo in organizirano zbirajo sami, nato pa jih odpeljejo v enega od Dinosovih zbirnih centrov. S sporočilom SMS s ključno besedo INKUBATOR1 na številko 1919 lahko vsak prispeva 1 evro. Sredstva se v humanitarni namen zbirajo pri Rdečem križu Slovenije. 

 

Obrazci za sodelovanje

  • Prijavnica za VIZ
  • Prijavnica za ostale sodelujoče
  • Navodila za samostojno zbiranje
  • V projektu lahko sodelujejo in so vljudno vabljeni, da po svojih močeh pomagajo tudi posamezniki, podjetja, obrtniki, ter javne in druge ustanove, ki lahko odpadne plastenke PET ( oz.odpadno tetrapak embalažo, oz.star papir ) dosledno ločujejo in organizirano zbirajo sami, nato pa odpadno surovino odpeljejo do enega od Dinosovih zbirnih centrov. Za dodatne informacije se obrnite na kontaktno osebo Dinosovega skladišča na vašem območju.
Pridružite se nam